Voor hen die Huttendorp Schollevaar al kennen is het waarschijnlijk niets nieuws en kan het online aanmeldformulier hier direct worden ingevuld. Voor alle ‘nieuwelingen’ en diegenen die alle informatie (nog eens opnieuw) willen lezen, leggen we hieronder uit hoe je kunt meehelpen bij het organiseren van een fantastische kinder- en jeugdevenementweek voor basisschoolleerlingen uit veelal de wijk Schollevaar maar inmiddels ook al van ver daarbuiten:

We zijn op zoek naar onderstaande enthousiaste vrijwilligers:
- Assistentvrijwilligers (Voortgezet Onderwijs brugklas, leeftijd ca. 12-13 jaar);
- Juniorvrijwilligers en Stagevrijwilligers (Voortgezet Onderwijs klas 2 t/m 6, leeftijd ca. 13 t/m 17 jaar of MBO/HBO);
- Studenten (MBO, HBO of UNI, leeftijd ca. 16 t/m 21 jaar);
- 18+ Seniorvrijwilligers (leeftijd 18+ tot 100+ jaar).

De ‘werkzaamheden’ van onze vrijwilligers zijn heel divers en variëren van begeleiding bij sport- en spelactiviteiten tot (assistent)manager van een door de kinderen zelf gebouwde hut van oude houten pallets en plaatmaterialen. Superleuk en uitdagend ‘werk’ waar je als vrijwilliger (samen met je vrienden/vriendinnen) enorm veel voldoening en plezier uithaalt én meteen je steentje kunt bijdragen aan de maatschappij!

Veel kinderen worden, nadat ze eerst een aantal jaar als deelnemer hebben meegedaan, in de brugklas eerst Assistentvrijwilliger, dan Juniorvrijwilliger of Stagevrijwilliger en komen zelfs wanneer ze gaan studeren of een (eerste) baan hebben ieder jaar nog terug als 18+ Seniorvrijwilliger. Dus dan móet het bij ons 'werken' wel leuk zijn toch?

Op de momenten dat er even geen activiteiten voor de kinderen worden georganiseerd, bij de barbecue en tijdens de overnachting, kun je bij ons chillen en relaxen met je klasgenoten, vrienden of vriendinnen, want ook dát vinden we belangrijk. Bekijk ook de foto’s van 2021 om een nog beter beeld te krijgen van wát een Huttendorpweek precies inhoudt...

In de laatste week van de zomervakantie wordt -dit jaar voor alweer de 22e keer- van maandag 15 t/m vrijdag 19 augustus op het grote grasveld nabij De Klarinet aan de rand van het Schollebos het Huttendorp Schollevaar georganiseerd. De organisatie is in handen van  een speciaal hiervoor opgerichte vrijwilligersstichting, bestaande uit een vaste groep enthousiaste jongeren en volwassen wijkbewoners.

Wat destijds klein is begonnen met alleen maar huttenbouwen van houten pallets voor de buurtkinderen groeide de afgelopen jaren uit tot een volwaardige kinder- en jeugdevenementweek. Met activiteiten zoals huttenbouwen, sport- en spel, springkussens, verven, knutselen, dans- en creaworkshops, zwembad, waterspellen, kanovaren en een 150-meter lange zipline over de naast het veld gelegen vijver. En bovendien met, snoepjes, drinken, patat- of andere snackwagen, disco- en filmavond en overnachting op het veld voor kinderen uit inmiddels heel Capelle a/d IJssel.

Je begrijpt wel dat, om zo’n groots opgezette evenementweek veilig en verantwoord te kunnen organiseren, er veel extra handjes en ogen nodig zijn en dat in een tijd dat iedereen druk-druk-druk is en bijna niemand meer tijd heeft voor vrijwilligerswerk. Tóch hebben we keihard vrijwilligers nodig en doen we een beroep op enthousiaste jongere en oudere vrijwilligers. Het is toch zomervakantie en dan kun je vast wel een beetje tijd vrijmaken toch?


Waar wordt het Huttendorp Schollevaar georganiseerd?
Voor zover je (nog) niet weet waar het Huttendorp Schollevaar wordt georganiseerd of dat je de route ernaartoe wilt plannen, is dit de Google-Mapslocatie. De meest nabije adreslocatie van het Huttendorpveld is Klarinet 1, 2907 GE Capelle aan den IJssel (tegenover BSO Drakenstein en basisschool De Contrabas). Let op: je kunt hier zonder onze voorafgaande toestemming niet met de auto komen, omdat je dan over een fietspad moet rijden. Voor onze eigen organisatie en leveranciers hebben we ontheffing, maar je kunt zelf het meest dichtbij parkeren op de Ernst BarlachradeJachthoornHobo of op de parkeerplaats aan de Rodinrade. Voor fietsen en scooters hebben we wél een parkeerplaats vlak naast het Huttendorpveld, dus het meest handige is dat je daarmee komt óf gewoon lopend.


Veilige Voeten
Het Huttendorpveld mag alleen betreden worden met stevige, gesloten schoenen (dus geen slippers of Crocs). Ook moeten er ‘normale sokken of kousen’ en géén sneakersokken of enkelsokken worden gedragen. Ter voorkoming van voetverwondingen bij onze deelnemers en vrijwilligers bieden we als extra veiligheid Veilige Voeten inlegzooltjes aan. De Veilige Voeten zijn gemaakt van zeer moeilijk doordringbaar materiaal vergelijkbaar met een kogelwerend vest en passen in iedere kinder- en volwassen schoen. In een (roestige) spijker trappen - en dat gebeurt helaas regelmatig bij houten pallets - leidt tot zeer pijnlijke en nare verwondingen... Bespaar je kinderen én jezelf deze ellende en bestel voor slechts €. 9,50 meteen een paar Veilige Voeten mee, er zijn al duizenden paren Veilige Voeten verkocht en de reacties zijn altijd 100% positief!


Veilige Voeten meebesteld bij je aanmelding?

Wanneer je bij het aanmelden Veilige Voeten hebt meebesteld, mailen we je zo snel mogelijk een betaalverzoek waarna je deze direct via iDeal kunt betalen. Zelf het totaalbedrag overmaken naar onze bankrekening is dus niet meer nodig waardoor ook het betalen supergemakkelijk en eenvoudig is geworden. De op naam bestelde en vooraf betaalde Veilige Voeten kunnen in het voorafgaande weekend of op maandagochtend 15 augustus om 08.30 uur bij de balie van onze organisatietent worden opgehaald.


Zelf meenemen tijdens de Huttendorpweek
Voor de deelnemers en vrijwilligers op het Huttendorpveld zorgen we voor siroop, water, snoep, chips - en soms ook ijs, patat, pannenkoeken, poffertjes of andere snacks. Er hoeft er alleen zelf een lunchpakket met brood te worden meegenomen. We zorgen ervoor dat er tijdens de lunch water, melk of vruchtensap en fruit aanwezig is, dus dát hoeft niet zelf te worden meegebracht.

Wat ook zelf moet worden meegenomen op (zeer) zonnige dagen is zonnebrand met een voldoende hoge factor en een petje. Bij voorspelling van (veel) regen is een setje droge kleding wel handig om mee te (laten) nemen. Op de waterspeeldag (donderdag) adviseren we om naast zwem- of badkleding en een handdoek eveneens droge kleding mee te (laten) nemen. Dan kan er eventueel tussentijds nog even omgekleed worden.

Donderdag is ook de verfdag en we weten uit ervaring dat onze deelnemers en vrijwilligers niet alleen de hutten en een sloopauto, maar veelal ook elkáár van een fris nieuw kleurtje voorzien. Oude kleding én oude schoenen die na deze dag écht weg kunnen zijn dus noodzakelijk! Zelf verf meenemen mag natuurlijk altijd, maar let dan goed op dat deze op waterbasis is. Verf op terpentinebasis blijft nog wékenlang op je huid zitten…


Gedragscode en VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
Aan het als vrijwilliger werken met (jonge) kinderen worden er door de overheid strenge regels gesteld. Het bestuur van de Stichting Huttendorp Schollevaar stelt voor het uitvoeren van vrijwilligerstaken daarom het strikt naleven van onze gedragscode door iedereen verplicht. Bij de aanmelding gaat iedere vrijwilliger daarmee akkoord.

Aanvullend op deze gedragscode wordt na aanmelding van 18+ vrijwilligers een door Stichting Huttendorp Schollevaar betaalde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bij Justitie aangevraagd. Wanneer deze VOG niet (op tijd) door de vrijwilliger aan de organisatie wordt overhandigd, kàn de aanmelding komen te vervallen en is toegang tot het Huttendorpveld voor diegene niet toegestaan.


Algemene vrijwilligersinformatie
Bedenk dat we naast enorm veel plezier van onze vrijwilligers ook een hoge mate van verantwoordelijkheid t.o.v. hun taak verwachten en we op 100% inzet rekenen. Je hebt je aangemeld voor één of meerdere dagen en er is bij het maken van het weekprogramma op gerekend dat je deze dag(en) ook daadwerkelijk aanwezig en inzetbaar bent. Zonder jouw hulp kan een geplande activiteit zomaar ineens niet doorgaan! Voor iedereen geldt dat enige mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor de toebedeelde taken een voorwaarde is.

Weet ook dat het Huttendorp Schollevaar wordt georganiseerd door welwillende, goedbedoelende en onbetaalde vrijwilligers. Zij steken veel privétijd in het mogelijk maken van een onvergetelijke week voor úw kinderen en zijn géén professionals! Onze vrijwilligers halen hun energie en plezier uit de waardering die zij tijdens het werk voor uw kind(eren) krijgen en dienen daarom door iedereen met respect en waardigheid behandeld te worden. Het is een tegeltjeswijsheid maar daarom zéker niet minder waar: Vrijwilliger zijn is als plassen in een donkere broek, je krijgt het er zelf warm van, maar geen mens die het ziet…

LET OP: net als voorgaande jaren organiseren we voor alle Assistent-, Junior- of Stagevrijwilligers een intake- en informatieavond. Voor alle nieuwe vrijwilligers om elkaar te leren kennen en uit te leggen wat het precies inhoudt om als vrijwilliger mee te helpen. Met diegenen die al eerder vrijwilliger zijn geweest, worden het weekprogramma en de veiligheidszaken als herinnering kort doorgesproken. Alle Assistent-, Junior- of Stagevrijwilligers ontvangen binnenkort per e-mail en/of Whatsapp een uitnodiging voor een intake- en informatieavond waarbij we verwachten dat je ruim op tijd bent en bij voorkeur ook alvast het toestemmingsformulier voor de overnachting uitgeprint en door je ouder(s) ondertekend bij je hebt. Verder vinden we het belangrijk te vermelden dat we niet zitten te wachten op 'grote kinderen die nog een jaartje extra komen huttenbouwen' en waarvoor we als organisatie en mede-vrijwilligers de zorg voor hen als bijkomende taak hebben. Uitzondering hierop zijn de Assistentvrijwilligers. Die  kunnen ter inspiratie en hulp aan de deelnemers juist worden ingezet als 'opperhutbouwer'. Ook van hen verwachten we enige mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid!
 

Weekprogramma en vrijwilligersrooster
Zodra het definitieve weekprogramma en het concept vrijwilligersrooster bekend zijn, plaatsen we deze direct op onze website en mailen we je de weblink hiervan zodat je telkens wanneer je het rooster wilt inzien, de meest recente en bijgewerkte versie ziet. Dan weet je precies wát we op wélke dag(en) gaan doen en wanneer je verwacht wordt aanwezig te zijn op het Huttendorpveld. Zorg er in ieder geval voor dat je ruim op tijd aanwezig bent voor de briefing en de uitleg van je taken.

Er kan geen voorkeur voor specifieke taken worden opgegeven. Alle taken zijn even belangrijk voor de kinderen en moeten allemaal worden uitgevoerd. Uiteraard kunnen taken onderling worden geruild. Dan moet dit wel worden doorgegeven bij de organisatiebalie.

Dagdeelhulpen en vrijwilligers worden zodanig ingeroosterd dat de opgegeven beschikbaarheid zoveel mogelijk wordt gerespecteerd. Helaas kan het gebeuren dat iemand per ongeluk 'verkeerd' wordt ingeroosterd. In dat geval verzoeken we om direct telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen. Dan kunnen we de fout meteen herstellen en kan het weekrooster worden aangepast.

Mocht er onverhoopt een uitzonderlijke reden zijn waardoor het je niet lukt om (op tijd) te komen, dien je dit vóór 08.00 uur telefonisch (06 - 45 29 12 11) door te geven, zodat er eventueel nog een vervanger op jouw plaats kan worden ingedeeld. Zelf een betrouwbare en verantwoordelijke vervanger sturen om jouw dagdeeldienst waar te nemen, is natuurlijk helemaal geweldig. Vertel hem/haar dan graag vooraf wél duidelijk wat er van hem/haar wordt verwacht en zorg ervoor dat alle informatie (basisspelregelsmodelgedragscodetakenoverzichtvrijwilligersroosterdownloads) bij diegene bekend is.


Informatieavond voor alle dagdeelhulpen en vrijwilligers
In de laatste week vóór het Huttendorp Schollevaar organiseren we een algemene vrijwilligersinformatieavond, waarvoor je per e-mail of Whatsapp wordt uitgenodigd én waarbij je wordt verwacht aanwezig te zijn!. Op deze avond presenteren we het definitieve weekprogramma en het concept vrijwilligersrooster, geven up-to-date informatie over wélke taken er door wie uitgevoerd moeten worden en beantwoorden we al je eventuele vragen.


Tot slot
Bij deze alvast een 'enorm dankjewel' voor aanmelding als Assistentvrijwilliger, Juniorvrijwilliger, Stagevrijwilliger of 18+ Seniorvrijwilliger en tot ziens bij de vrijwilligersinformatiebijeenkomsten of tijdens de Huttendorpweek. We houden je per e-mail of Whatsapp op de hoogte dus check -óók tijdens je zomervakantie met hopelijk mooi weer- je e-mail en telefoon regelmatig, zodat je niets mist en op tijd aanwezig bent op de informatiebijeenkomst!

Als je wilt zien wie er zich ook als deelnemer of vrijwilliger heeft aangemeld, check dan het Wie-Doen-Er-Allemaal-Mee overzicht op onze website. Dit overzicht is niet real-time, maar wordt regelmatig bijgewerkt.